A svrh svega, čuvaj svoje srce, jer iz njega izvire život. (Izreke 4:23)

11

A svrh svega, čuvaj svoje srce, jer iz njega izvire život. (Izreke 4:23)

Pokajanje znači učiti gledati iz radikalno nove perspektive. Dok mijenjamo naš fokus, uviđamo da je „sve novo“ (2. Kor 5:17). Percepcija je stvar srca te mi izabiremo vidjeti i čuti ono što želimo vidjeti i čuti (Iz 6:10; Iv 12:40). Naše želje određuju što vidimo i kako se usredotočujemo; mi izabiremo tumačiti stvarnost činom volje, a ne samo gledajući tjelesnim očima. Mi vjerujemo kako bi vidjeli, a ne suprotno, te je dakle ono što vidimo objavljeno vjerom (Mt 9:29). Često ne vidimo stvari kakvima jesu, već kako ih želimo vidjeti. Mi vidimo onako kakvi smo u srcu: „Onakav je kako misli u svom srcu“ (Izreke 23:7).

Kako izabireš vidjeti određuje svijet u kojem ćeš živjeti (Izreke 4:23). Oči slijede srce, dakle gledanje je stvar unutrašnjeg stava (Matej 6:22-23). Ješua je rekao da naš problem dolazi iznutra: „Iz srca izviru zle misli“, i te se misli očituju u našim djelima (Matej 15:19; Izr 11:27). Duh Božji uistinu stvara novo srce i duh u nama (Ezekiel 36:26), ali „oči srca“ moraju biti prosvijetljene tako što ćemo se stalno okretati Bogu (Efežanima 1:18). Mi Gospoda uvijek postavljamo ispred sebe. Potrebno nam je „zdravo oko“ Duha da nam udijeli čistoću srca, i tako nas osposobi da vidimo Božju prisutnost svuda oko nas (Matej 5:8; Izaija 6:3).

Rečeno nam je: „Tražite i naći ćete“ (Luka 11:4), što podrazumijeva da ćeš pronaći štogod već tražiš. Traži dobro i dobro će se ukazati; traži zlo i također ćeš ga otkriti. Optimist vjeruje da je ovo najbolji od svih mogućih svjetova; pesimist se boji da je optimist u pravu. Obojica gledaju na isti svijet, ali iz radikalno različitih očišta…

Možemo svu svoju energiju uložiti u napor da ne padnemo, ili se možemo usredotočiti na put ispred nas… Promijeniti svoju viziju znači ne gledati više na pakao prošlosti, već gledati na obećanje slavne budućnosti. Usredotočite se na Boga i Njegovu veliku ljubav prema vama; ne vraćajte se u kuću ropstva, u zatvor straha. Držite „oči svog srca“ na Ješui koji je Svjetlo, Suosjećanje i Iscjeljujući dodir Gospodina našeg Boga. Neka bi čuo Njegove riječi: „Blagoslovljene su tvoje oči jer vide, i tvoje uši jer čuju“ (Matej 13:16).

Molitva…
„Dragi Gospodine Bože, pomozi mi da promijenim moje razmišljanje; ispravi moju manjkavu viziju, iscijeli moj iskrivljeni fokus… Otvori mi oči da gledam tvoju ljepotu, tvoju istinu i tvoju slavu u mom životu. Pomozi mi da tražim tvoju ljubav i dobrotu- i da je pronađem, čak i ovdje, u ovom prolaznom svijetu sjena. Ne dopusti da me bol iz prošlosti zaslijepi na iscjeljenje u ovom vremenu. Pomozi mi da „izvidim“ zemlju oko sebe i da izvijestim da je dobra- puna meda i mlijeka- a ne mjesto straha i neizbježne boli… Dragi Ješua, Gospodine svega što je vrijedno i dobro, pomozi mi da ne previdim svakodnevna čuda i čudesa koja okružuju moj put. Amen.“

(J.J. Parsons)