Lekcija 11 – Naše satrveno pashalno Janje Mt 26,1 – 27,10

>> Preuzmi lekciju u PDF-u

11. lekcija

Naše satrveno pashalno Janje

 Mt 26,1 – 27,10

 

„Srce mi je svladano, satrveno tugom. Osjećam se kao da umirem… Oče moj, ako me možeš poštedjeti ove patnje, molim te da je odneseš… Ipak, nije važno što ja želim jer iznad svega čeznem ispuniti tvoj plan za mene.“ (Mt 26,38-39)

„Duša mi je nasmrt žalosna; ostanite ovdje i bdijte sa mnom… Oče moj, ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša; ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti.“ (Mt 26,38-39)

Jedan je fascinantni dio Isusove priče često zanemaren: Isus je umro za vrijeme Pashe. Poznajete li duboko značenje ovoga drevnoga židovskoga blagdana? Nastao je davno, prilikom izlaska Izraelaca iz Egipta.

Prisjetite se priče o Mojsiju i židovskom narodu koji su bili robovi u Egiptu. Bog je pozvao Mojsija reći faraonu da pusti Njegov narod, ali je faraon odbio to učiniti. Uporno je to odbijao usprkos pošastima, sve dok na kraju Bog nije učinio da umru svi prvorođenci u Egiptu – osim prvorođenaca Izraela. Bog je našao način kako će im spasiti živote prolivši krv nedužnog janjeta (Izl 12,3-4). Tada su Izraelci krvlju janjeta premazali dovratnike i nadvratnik ulaznih vrata svojih domova. Kada je Bog vidio krv, prešao je preko svoje osude i bili su spašeni. Ovaj je čin naviještao krajnju krvnu žrtvu: stotinama godina nakon toga, Isus će postati pashalno Janje za čitavu ljudsku vrstu.

Danas promatramo kako se Isus suočava s tom žrtvom. Pomazan je za smrt, naviješta je svetkujući pashalnu večeru koja je obilježila prvu žrtvu u Egiptu. Znao je kroz kakve patnje mora proći, a ipak je ispunjenje Božjeg nauma spasenja bila njegova jedina želja. Zbog Isusove krvi koja je pala na grede križa, Božja osuda prelazi preko nas – spašeni smo!

 

Otkrijte Božje srce

 • Što ste primijetili nakon što ste pročitali Mt 26,1-27,10? Jeste li nešto primijetili po prvi put? Imate li kakvih pitanja? Što ste naučili o Božjem srcu?
 • Zbog čega su se učenici naljutili na ženu koja je izlila miomiris na Isusovu glavu? Kako je Isus reagirao?
 • Kada su Isus i učenici blagovali pashalnu večeru, Isus je razlomio kruh i proslijedio čašu vina. Sa čime je Isus usporedio to dvoje i što je rekao da će se time postići?
 • Što je sve Isus osjećao u Getsemanskom vrtu? Što je Isus u molitvi rekao svomu Ocu?
 • Za što su na kraju vjerski vođe optužili Isusa, kako je glasila njegova optužnica?

 

Istražite Božje srce 

 • Koja je bila simbolika tj. značenje pashalne večere u Starom zavjetu? Isus je razapet baš u vrijeme tog važnog židovskog blagdana. Zašto to njegovoj smrti daje na važnosti?
 • Koliko puta je Isus rekao da će ga Petar zanijekati? Je li se to obistinilo? Usporedite taj događaj s Petrovim oporavkom u Iv 21.
 • Kako ono što je Isus prošao u vrtu naglašava ili pobliže određuje divnu istinu našega spasenja, posebno u svjetlu redaka 26,39.42?
 • Isus je rekao kako je mogao zatražiti od svog Oca čitavu vojsku anđela da ga spasi, ali nije to učinio. Zbog čega? Što to govori o njegovoj predanosti misiji koju je primio? O njegovoj predanosti nama?
 • Usporedite kako su reagirali Petar i Juda, svaki nakon svoje izdaje. Na koji su način slični? Na koji se način razlikuju?

 

Doživite Božje srce

 • Isus objašnjava važnost Gospodnje večere u redcima 26,26-29. S obzirom na to, kako bismo trebali odgovoriti svaki put kada jedemo kruh i pijemo iz kaleža za Gospodinovim stolom? Kako je to utjecalo na vaš život?
 • Što mislite, kako se Isus morao osjećati nakon što su mu prijatelji zaspali, a Juda dao onakav poljubac? Jeste li ikada doživjeli takvu vrstu izdaje u nekom odnosu? Kakav je to bio osjećaj?
 • Kada su Isusa uhitili s namjerom da ga razapnu, Isus je rekao kako bi mogao pozvati dvanaest anđeoskih vojski da mu priteknu u pomoć kada bi to želio. No, ipak nije to učinio. Kako bi ta spoznaja trebala utjecati na vaše poimanje Božjega srca?
 • Jeste li ikada zanijekali Isusa poput Petra – bilo riječju ili djelom? Kako ste se nakon toga osjećali?

 

Podijelite Božje srce s drugima 

 • Pavao kaže da uvijek kada kršćani blaguju Gospodnju večeru, zapravo objavljuju Isusovu smrt i uskrsnuće. Kako bi to blagovanje moglo biti savršena prigoda da se podijeli Božje srce sa svijetom?
 • Prije nego što je Isus bio razapet, proveo je vrijeme u vrtu moleći se svom Ocu, a srce mu je bilo satrveno tugom (Mt 26,38). Što nam činjenica da je Isus usprkos svemu otišao na križ poručuje o Božjem srcu za ljude u vašem životu?

 

RAZMISLITE O OVOME

Prema Bibliji, židovska Nova godina započinje u mjesecu blagdana Pashe (vidi Izl 12). Stoga je primjereno da je novo doba Božjeg naroda započelo tog mjeseca, s novom Pashom i Isusovom krvi. Razmislite o svemu što ste primili zbog toga što je Isus otišao na križ kao posljednje pashalno Janje – za vas i za cijeli svijet.

 

 

Podijeli na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tema sljedeće propovijedi

Naslov: Isus, naša najdublja čežnja Vrijeme: 11. lipnja 2023. u 10 sati Propovijeda: Danijel Lasić Ljudska čežnja za nekim ili nečim Božja ljubomorna čežnja za

Scroll to Top