Search
Close this search box.

Lekcija 12 – Isusova smrt, naše poslanje Mt 27,11 – 28,20

>> Preuzmi lekciju u PDF-u

 1. lekcija

Isusova smrt, naše poslanje

 Mt 27,11 – 28,20

 

„Dana mi je sva vlast u svemiru. Zato idite u mojoj vlasti i učinite sve narode mojim učenicima.“ (Mt 28,18-19)

U drevnom svijetu, smrt glavnoga junaka smatrala se vrhuncem njegova života. U pričama o tim omiljenim likovima posebna se pozornost pridavala opisu načina i prirode njihove smrti jer je to otkrivalo njihov pravi karakter.

Isto je vrijedilo za Isusa i način na koji je rana Crkva opisivala i prepričavala njegovu smrt. Zapravo, prvi su kršćani najprije i najčešće dijelili taj dio priče o Isusu. Možda se upravo zato evanđelja često doimaju kao pripovijesti o Isusovu trpljenju s nešto dužim uvodom! U Matejevu pripovijedanju nalazimo detaljan opis Isusove smrti. Od suđenja pred Poncijem Pilatom i izricanja smrtne kazne do raspeća i posljednjeg vapaja na križu, pa čak i snažnoga potresa, sve nas vodi k svjedočanstvu rimskog časnika o Isusovoj pravoj naravi: „Ovaj je zaista bio Božji Sin!“ (Mt 27,54).

Naravno, smrt nije imala posljednju riječ u priči o Isusu jer je On ponovo ustao u slavi svoga uskrsnuća, sa svim autoritetom, svom moći i vlasti! Budući da to vrijedi za Isusa, primjenjuje se i na nas – Crkva Isusa Krista poslana je s istom moći kako bi nastavila nevjerojatnu misiju našega voljenoga Kralja.

 

Otkrijte Božje srce

 • Što ste primijetili nakon što ste pročitali Mt 27,11-28,20? Jeste li nešto primijetili po prvi put? Imate li kakvih pitanja? Što ste naučili o Božjem srcu?
 • Kako je Isus reagirao na optužbe kojima su ga teretili?
 • Opišite što se sve dogodilo Isusu prije samoga raspeća. Što se dogodilo kada je Isus „ispustio duh“ (27,50)?
 • Što se dogodilo kada su dvije Marije (Mirjam) otišle posjetiti Isusovo tijelo u grobnici?
 • Koje tri stvari nas je Isusov autoritet poslao činiti? 

 

Istražite Božje srce 

 • Što je Isus rekao Bogu Ocu dok je bio na križu? Što nam to govori o tome što je Isus proživio i osjećao tijekom cijeloga procesa svoga raspeća?
 • Zašto je značajno da se veo u Svetinji nad svetinjama razderao po sredini od vrha do dna (vidi Heb 9,3 i 10,19-23)? Što to simbolizira, a što doslovno znači za svakoga kršćanina?
 • Nakon Isusova pokopa, što su vjerski vođe zatražili od Pilata? Zbog čega je to važno za ono što se dogodilo samo par dana kasnije?
 • Kada su se učenici sastali s Isusom na padini brda, neki su mu se poklonili, a neki su sumnjali. Kako se redci 28,18-20 suočavaju s takvim sumnjama?

 

Doživite Božje srce

 • Jedan učinak Isusova raspeća jest da više nema zastora koji nas odvaja od Boga. Zašto je to važno? Što to znači za vaš doživljaj Božjega srca i odnosa kojeg možete imati sa Njim?
 • Kršćanska Crkva vjeruje da je Isus umro na križu kako bi platio kaznu za naše grijehe – umro je umjesto nas. Što križ vama znači? Na koji ste način iskusili Božje srce dok ste promišljali o križu?
 • Kršćanska Crkva također vjeruje da je Isusovo uskrsnuće katalizator obnove naših života, pa danas imamo novi život. Na koje ste načine iskusili Božje srce kroz Isusovo raspeće? Na koje načine želite već sada iskusiti Isusov novi život ?
 • Kako bi nas istina da je Isusu dan sav autoritet i da je s nama svakoga dana trebala ohrabriti na hod s Njime?

 

Podijelite Božje srce s drugima 

 • Kako je križ zaista dobra vijest za vaše prijatelje i poznanike koji su daleko od Boga? Kako bi u vašem životu izgledalo dijeliti ove dobre vijesti s njima da i oni dožive Božje srce?
 • Zašto bi Isusovo uskrsnuće trebalo imati središnje mjesto u dijeljenju Božjega srca? Što njegovo uskrsnuće nudi onima koje poznajete?
 • Na koji bi nam način redci 28,18-20 trebali dati vjetar u leđa pri dijeljenju Božjega srca sa svijetom oko nas?

 

RAZMISLITE O OVOME

Za razliku od svih drugih drevnih heroja, naš junak, Bog Isus Krist, i dalje živi, a njegov život nastavlja se u nama! Zbog toga se i nazivamo tijelom Kristovim: mi nastavljamo Kristovu misiju kao njegove oči i uši, ruke i noge. Zato sada idite i tako dotaknite ljude da predaju svoje živote Isusu, svom Kralju punom ljubavi. I znajte da je Isus s vama na svakom koraku toga putovanja!

Podijeli na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top