Lekcija 13 – Božja milost – slavno izražena, vjerno ispunjena (Fil 1,1-11)

>> Preuzmi lekciju u PDF-u

 

Upoznavanje s Filipljanima

 

Kakva je radost i kakva slava proizašla iz Pavlove zatvorske ćelije kad je napisao otkrivenje koje nalazimo u poslanici Crkvi iz Filipa! Pavlove nam riječi ukazuju na nebo. Filipljani nas uče koliko je važno zadržati radost na putu suobličavanja s Kristom te nam dublje otkrivaju Osobu koja nam daje tu radost.

U ovom najtoplijem Pavlovu pismu možemo otkriti mnoge istine o Isusu Kristu – a najznačajnije su možda njegovo poniženje i uzvisivanje na nebu.

Sišao je s nebesa da nas otkupi i otkrije nam Božje srce; u ovom smo slučaju pozvani nasljedovati srce sluge. Pavao nas također uči da se naš stvarni život ne nalazi jedino u ovom svijetu, nego u nebeskom pozivu, nebeskom kraljevstvu i našem nebeskom životu koji nam je dan po Kristu, nebeskom čovjeku. Dao nam je novo rođenje kako bismo u ovom mračnom svijetu bili nebeska svjetla i svjedočanstvo o Kristovoj sposobnosti mijenjanja života. Posjeo nas je u nebeskom području, na mjesto autoriteta i moći. Nije ni čudo da se trebamo srcem radovati!

Ovo smo proučavanje osmislili kako bismo vam pomogli istražiti i otkriti dobro i slavno djelo koje je Krist započeo u našim srcima, a koje je obećao dovršiti u trenutku kad bude potpuno otkriven. Zato pročitajte ovo nebesko pismo radosti i ohrabrite se. I recite drugima: Isus čini da svako srce pjeva, on nas preplavljuje veseljem koje se ne može obuzdati!

1. lekcija

Božja milost – slavno izražena, vjerno ispunjena

(Fil 1,1-11)

 

Bog je u vama počeo činiti dobra djela i tako će i nastaviti sve do dana dolaska Isusa Krista, kad njegovo djelo u vama bude dovršeno. U to sam posve siguran. (Fil 1,6)

Slobodan prijevod: Potpuno sam uvjeren da će Onaj koji je pokrenuo ovaj slavan izričaj milosti u vama, po zajedništvu s njime vjerno nastavljati vaše sazrijevanje i dovršiti ga pri razotkrivanju našega Gospodara Isusa Krista!      

Kad počnete s proučavanjem, zakoračit ćete u nebesku radost jer se ona nalazi u samoj srži ove poslanice. Pavao je pisao Filipljanima svezan u zatvoru kako bi nas naučio koliko je važno radovati se dok hodamo putem suobličavanja s Kristom. Dao nam je radosno otkrivenje – istinu da će Aba, naš Tata, vjerno dovesti do punine slavan izričaj milosti koji je pokrenuo u nama.

Promislite o ovome. Bog je započeo svoju misiju ljubavi i svoje očitovanje milosti tako što nas je spasio. No to je tek prvi korak. U drugom koraku, Bog vjerno nastavlja svoje očitovanje milosti tako što u svaku kost našega tijela udahnjuje novi život, sve do Isusova povratka!

Na našem putu od spasenja do zrelosti u Kristu primamo ono o čemu Pavao govori u današnjoj lekciji: izobilnu ljubav, duhovni uvid i bogato otkrivenje – razumijevanje Božjih puteva. A sve to kako bismo bili potpuno ispunjeni „plodovima pravednosti koji se nalaze u Isusu“ i „osposobljeni izabrati najbolje“ (Fil 1,10-11) – put Isusa Krista.

Otkrijte Božje srce

 • Što ste primijetili nakon što ste pročitali Fil 1,1-11? Jeste li nešto primijetili po prvi put? Imate li kakvih pitanja? Što ste naučili o Božjem srcu?
 • Što je Pavao vjerovao da će se dogoditi sa životima vjernika iz Filipa?
 • Kada će Bog dovršiti dobro djelo (1,6) koje je započeo u nama?
 • Zašto je Pavao bio „u okovima“? Kako su Filipljani reagirali na njegovo zarobljeništvo?
 • Što nam omogućuje da „izaberemo najbolje“ (1,10)?

Istražite Božje srce

 • Zašto je bilo važno da se Pavao i njegovi suradnici predstave kao „sluge Isusa Krista“ (ili Pomazanika, redak 1,1)?
 • Pavao se u retku 1,6 služi jezikom koji je vrlo sličan onom u Post 1,31. Kad je Bog stvorio nebo i zemlju, proglasio ih je dobrima. Sada, s tim novim stvaralačkim životom u nama, Bog ponovno naš rast u njegovom „slavnom izričaju milosti“ smatra dobrim. Što mislite, što to otkriva o stavu Božjega srca prema nama?
 • Vjernici iz Filipa nisu raskinuli partnerstvo s Pavlom i Timotejem. Ostali su u zajedništvu s njima i divnom Božjom milosti iako je Pavao bio u okovima, zarobljenik Rima pod stražom. Što nam to govori o njima?
 • Kako rast u ljubavi dovodi do rasta u poznavanju Boga?
 • Kako nam povećanje duhovnog uvida i dublje upoznavanje Boga omogućuje da izaberemo najbolji put? Kakav je to put? Gdje on vodi i kakav mu je krajnji učinak?

Doživite Božje srce

 • Jeste li se ikada udružili s drugim kršćanima u svrhu širenja evanđelja? Ako jeste, opišite svoje iskustvo. Ako niste, razmislite s kime biste mogli razviti takvo partnerstvo.
 • Kako se osjećate znajući da će „Onaj koji je pokrenuo ovaj slavan izričaj milosti u vama, po zajedništvu s njime vjerno nastaviti vaše sazrijevanje i dovršiti ga pri razotkrivanju našega Gospodara Isusa Krista“ (1,6)? Što vam to govori o stavu Božjeg srca prema nama?
 • Tko je u vašim životima riskirao mnogo, poput Pavla, kako biste vi mogli doživjeti Božje srce? Tko je surađivao s njima kako bi vam to omogućio?
 • Kako bi izgledalo kad bi vaša ljubav „sve više rasla, preplavila vas i uvela u dubine otkrivenja, dala vam dubok duhovni uvid u sve što vas okružuje“ (redak 1,9) i omogućila vam da potpunije doživite Božje srce?
 • Grčka riječ dokimazo, prevedena s „izabrati“ (redak 1,10), znači „pregledati, razabrati, odobriti nakon ispitivanja“ i dolazi iz korijenske riječi koja znači „prihvaćen“ ili „ugodan“. Tako razabiranje postaje put k pronalaženju onoga što Bog odobrava, a ne samo onoga što Bog zabranjuje. Navedite neke praktične korake koje možete poduzeti kako biste izabrali „najuzvišeniji put“.

Podijelite Božje srce

 • Pavao i Timotej smatrali su se slugama Isusa Krista za dobrobit drugih. Što bi se dogodilo kad bismo usvojili isti način razmišljanja i postavili se na pravo mjesto za dijeljenje Božjega srca?
 • Kako bi dijeljenje retka 1,6 iz Poslanice Filipljanima ohrabrilo ljude koje poznajete i pomoglo im u boljem razumijevanju srca koje Bog ima za njih?
 • Suradnja s drugima koji su voljni mnogo riskirati ključna je za napredovanje evanđelja. Na koji se način možete udružiti s drugima kako biste odvažno podijelili stav Božjega srca prema ljudima?

Kakve biste rizike možda morali prihvatiti?

 • Razmislite za koga biste vi trebali moliti ono što je Pavao molio za kršćane iz Filipa, da njihova „ljubav sve više raste, preplavi ih i uvede u dubine otkrivenja, da im dubok duhovni uvid u sve što ih okružuje kako bi izabrali najuzvišeniji put“. Tko vam je u srcu?

Razmislite o ovome

Kršćanski život nalik je našem prirodnom životu: rađamo se, rastemo, sazrijevamo. Od dana kad smo se nanovo rodili u Kristu, svi slijedimo sličan put. Put od spasenja do posvećenosti dug je i zavojit. Katkad se dižemo nebu pod oblake živeći za Krista. Katkad se spuštamo u najmračnije doline. No, bez obzira na sve, obećano nam je da će Bog dovršiti sve što je započeo činiti u nama!

Podijeli na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tema sljedeće propovijedi

Tema: Fokus Propovijeda: Tomislav Zorić Vrijeme: 24. rujna 2023. u 10 sati Uz propovijed, Tomislav Zorić predstavit će i svoj književni prvijenac, knjigu “Pastor” koja

Scroll to Top