Search
Close this search box.

Lekcija 14 – Naš kaos i dobrota Božje Radosne vijesti (Fil 1,12-18)

>> Preuzmi lekciju u PDF-u

Upoznavanje s Filipljanima

Kakva je radost i kakva slava proizašla iz Pavlove zatvorske ćelije kad je napisao otkrivenje koje nalazimo u poslanici Crkvi iz Filipa! Pavlove nam riječi ukazuju na nebo. Filipljani nas uče koliko je važno zadržati radost na putu suobličavanja s Kristom te nam dublje otkrivaju Osobu koja nam daje tu radost.

U ovom najtoplijem Pavlovu pismu možemo otkriti mnoge istine o Isusu Kristu – a najznačajnije su možda njegovo poniženje i uzvisivanje na nebu.

Sišao je s nebesa da nas otkupi i otkrije nam Božje srce; u ovom smo slučaju pozvani nasljedovati srce sluge. Pavao nas također uči da se naš stvarni život ne nalazi jedino u ovom svijetu, nego u nebeskom pozivu, nebeskom kraljevstvu i našem nebeskom životu koji nam je dan po Kristu, nebeskom čovjeku. Dao nam je novo rođenje kako bismo u ovom mračnom svijetu bili nebeska svjetla i svjedočanstvo o Kristovoj sposobnosti mijenjanja života. Posjeo nas je u nebeskom području, na mjesto autoriteta i moći. Nije ni čudo da se trebamo srcem radovati!

Ovo smo proučavanje osmislili kako bismo vam pomogli istražiti i otkriti dobro i slavno djelo koje je Krist započeo u našim srcima, a koje je obećao dovršiti u trenutku kad bude potpuno otkriven. Zato pročitajte ovo nebesko pismo radosti i ohrabrite se. I recite drugima: Isus čini da svako srce pjeva, on nas preplavljuje veseljem koje se ne može obuzdati!

2. lekcija


Naš kaos i dobrota Božje Radosne vijesti
(Fil 1,12-18)

Braćo i sestre, želim da znate da je ovo što mi se dogodilo zapravo pospješilo napredovanje Radosne vijesti. (Fil 1,12)

Slobodan prijevod: Ljubljeni, želim da znate da ovo što mi se dogodilo nije spriječilo, već pomoglo mojoj službi propovijedanja evanđelja te je učinilo da se ono proširi i dosegne mnoge ljude.

Kad nam život neočekivano krene po zlu možemo se lako usredotočiti na svoje probleme i zaboraviti na širu sliku Božjega velikoga nauma – za nas i one oko nas. Pa ipak, u ovoj ćemo lekciji vidjeti da naš kaos može biti dobrota Božje Radosne vijesti!
Uzmimo za primjer Pavlovo životno iskustvo. U vrijeme dok je pisao Filipljanima, bio je zatvorenik rimskih Pretorijanaca. Nije se radilo o običnoj straži, nego o elitnoj vojsci Rimskog carstva. Svatko od nas mogao bi se požaliti na takav razvoj događaja – pogotovo ako se dogodio dok smo obavljali Božje djelo. No, ne i Pavao. Njemu nije bilo najvažnije kako to utječe na njega, nego kako utječe na evanđelje. Isto je bilo i kad su se drugi službenici natjecali s njime iz ljubomore i neiskrenih motiva.
U ovoj lekciji Pavao ponavlja ohrabrenje koje je zapisao u Rimljanima: „Znamo da Bog u svemu radi za dobro onih koji ga vole“ (Rim 8,28). To ne znači da je Bog uzrok naših bolnih i kaotičnih iskustava. No, može se koristiti njima. Za naše i za Božje dobro – za dobro njegove Radosne vijesti!

Otkrijte Božje srce

• Što ste primijetili nakon što ste pročitali Fil 1,12-18? Jeste li nešto primijetili po prvi put? Imate li kakvih pitanja? Što ste naučili o Božjem srcu?

• Što je Pavao rekao, kakav je bio rezultat njegova zatvoreništva?

• Tko je shvatio da je Pavao bio zatvoren zbog svoje ljubavi prema Pomazaniku? Kako su njegove okolnosti utjecale na vjernike diljem regije?

• Pavao je otkrio nešto iznenađujuće o motivima nekih koji su propovijedali Krista u Filipima. Što je otkrio?

• Pavao je zatim rekao da su drugi propovijedali Krista s različitim motivima od onih prvih. Koji su to motivi, o kakvim se namjerama radilo? Pavao se veselio iako su imali različite motive. Zašto?

Istražite Božje srce

• Unatoč Pavlovu zatvoreništvu, evanđelje je napredovalo i njegovo služenje je bilo plodonosno. Što to govori o Božjem srcu i načinu na koji koristi naše okolnosti sebi na slavu?

• Kako naše osobne borbe i teške okolnosti mogu ohrabriti druge ljude da žive i vrše Božju dobru volju?

• Pavao je poslao dvije grupe službenika da propovijedaju Krista i ispostavilo se da imaju različite motive. Što mislite, što je „hranilo“ drugačije motive? Kako su oni nastali? Kako se čuvamo od loših motiva i njegujemo one dobre?

• Zašto je istina ono što je Pavao rekao: bez obzira na tuđe motive, možemo se radovati sve dok se propovijeda o Kristu?

Doživite Božje srce

• Što možemo naučiti iz Pavlova iskustva o očitovanju Božjeg srca usred nevjerojatnih situacija?

• Razmislite o svojim životnim teškoćama. Kako bi ih Bog mogao upotrijebiti da širi evanđelje i ohrabri druge vjernike u smjelom svjedočenju o Božjoj Riječi?

• Poznajete li ljude koji propovijedaju Krista iz sebičnih motiva? Prema redcima 1,17-18, kako možete odgovoriti na to?

Podijelite Božje srce

• Pavao je očito vjerovao da ga životne teškoće neće spriječiti u propovijedanju Krista. Kako se mi možemo pobrinuti da nas nevolje ne spriječe u dijeljenju Božjeg srca?

• Unatoč Pavlovu zatvoreništvu, njegovo svjedočanstvo o Kristovoj ljubavi snažno je svjetlilo čak i pred neprijateljima. Kako možete podijeliti Kristovu ljubav s onima koji loše postupaju s vama, na način da ih dovedete do Božjeg srca?

• Kako se vaši motivi dijeljenja Božje ljubavi mogu usporediti s onime što čitamo u 1:15-16? Dijelite li zbog „zavisti i nadmetanja„ ili iz „dobre volje“?

Razmislite o ovome

Jedna od tema koja se proteže kroz cijelo Pismo je ova: Bog je dobar i kad život postane težak! Pogledajte priču o Josipu u Knjizi Postanka. Njegova su mu braća željela nauditi, no Bog je to iskoristio za dobro i pritom spasio mnogo ljudi. Isto vrijedi za Pavla, pa i za nas. Kaos našega života može biti iskorišten za dobro Božjeg evanđelja. Uvijek!

 

Podijeli na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top