Lekcija 17 – Vedro i vjerno živite Fil 2,12-30

>> Preuzmi lekciju u PDF-u

Upoznavanje s Filipljanima

        Kakva je radost i kakva slava proizašla iz Pavlove zatvorske ćelije kad je napisao otkrivenje koje nalazimo u poslanici Crkvi iz Filipa! Pavlove nam riječi ukazuju na nebo. Filipljani nas uče koliko je važno zadržati radost na putu suobličavanja s Kristom te nam dublje otkrivaju Osobu koja nam daje tu radost.

        U ovom najtoplijem Pavlovu pismu možemo otkriti mnoge istine o Isusu Kristu – a najznačajnije su možda njegovo poniženje i uzvisivanje na nebu.

        Sišao je s nebesa da nas otkupi i otkrije nam Božje srce; u ovom smo slučaju pozvani nasljedovati srce sluge. Pavao nas također uči da se naš stvarni život ne nalazi jedino u ovom svijetu, nego u nebeskom pozivu, nebeskom kraljevstvu i našem nebeskom životu koji nam je dan po Kristu, nebeskom čovjeku. Dao nam je novo rođenje kako bismo u ovom mračnom svijetu bili nebeska svjetla i svjedočanstvo o Kristovoj sposobnosti mijenjanja života. Posjeo nas je u nebeskom području, na mjesto autoriteta i moći. Nije ni čudo da se trebamo srcem radovati!

        Ovo smo proučavanje osmislili kako bismo vam pomogli istražiti i otkriti dobro i slavno djelo koje je Krist započeo u našim srcima, a koje je obećao dovršiti u trenutku kad bude potpuno otkriven. Zato pročitajte ovo nebesko pismo radosti i ohrabrite se. I recite drugima: Isus čini da svako srce pjeva, on nas preplavljuje veseljem koje se ne može obuzdati!

        5. lekcija

Vedro i vjerno živite

Fil 2,12-30

        Činite sve bez prigovora i raspravljanja da budete nedužni i čisti – Božja besprijekorna djeca usred zlih, izopačenih ljudi. (Fil 2,14)

        Živite vedro, bez prigovaranja ili razdora među sobom. Jer tada će vas smatrati nedužnom i besprijekornom, čistom Božjom djecom. (Slobodan prijevod)

        Živimo u depresivnim vremenima: teroristički napadi, pad vrijednosti dionica, politički skandali, propadanje poslova… to je svakodnevna buka koja nam tutnji u ušima povrh svega onoga što nam već remeti život. Pa ipak, Pavao ima riječ za nas u ovim nemirnim vremenima: ne prigovarajte, ne svađajte se i vedro živite.

        U današnjoj lekciji Pavao nam zadaje zadatak radosna i vjerna, svrhovita življenja – poziva nas živjeti za Radosnu vijest. Želi da živimo vedro kako bismo sjajili poput zvijezda usred naše mračne, izopačene kulture. Takvo življenje – vedar i vjeran nebeski život – razotkriva nas pred očima svijeta kao nedužnu, besprijekornu, čistu Božju djecu. Takvo življenje je i put kojim onima oko nas donosimo riječi vječnoga života.

        Pavao nam ukazuje na dvojicu ljudi koji su živjeli takvim životom: Timoteja i Epafrodita. Ta dvojica radosno su služili onima koji su im bili povjereni i vjerno djelovali kao službenici Radosne vijesti.

        Zato poslušajmo Pavla: „Živite vedro, bez prigovaranja ili razdora među sobom“ (redak 2,14).

 Otkrijte Božje srce

 • Što ste primijetili nakon što ste pročitali Fil 2,12-30? Jeste li nešto primijetili po prvi put? Imate li kakvih pitanja? Što ste naučili o Božjem srcu?
 • Vjernici iz Filipa uvijek su bili poslušni Pavlu. No, što on još tražio od njih?
 • Što je Pavao rekao vjernicima, kako trebaju živjeti? Zašto? Kakav će biti učinak toga?
 • Iako vjernici žive „usred okrutne i izopačene kulture“ (redak 2,15), što će se dogoditi ako Božja djeca žive onako kako su pozvana živjeti? Što je Pavao rekao, što će Bog učiniti za one vjernike koji otvoreno očituju svoj novi život?
 • Zašto je Pavao rekao da Timotej nije kao drugi (redak 2,20)? Zašto je vjernicima u Filipima rekao da srdačno prime Epafrodita?

Istražite Božje srce

 • Na što je Pavao mislio kada je rekao vjernicima da „s ozbiljnošću i strahopoštovanjem prema Bogu ustraju živjeti tako da napreduju u svojem spasenju“ (redak 2,12)?
 • Zašto je Pavao uputio vjernike da vedro žive? Kakva se svrha time postiže?
 • Zašto su Filipljani bili živi dokaz da se Pavao nije uzalud trudio među njima? Zašto je to bilo važno Pavlu?
 • Zašto je Pavao rekao da će se „veseliti i dijeliti svoju radost“ s njima (redak 2,17), čak i po cijenu vlastitog života ili prolijevanja svoje krvi?
 • Što ponašanje i ugled Timoteja i Epafrodita otkrivaju o Božjem srcu, posebno u vezi sa službom?

Doživite Božje srce

 • Mnogi od nas u jednom periodu života imaju mentora koji ih poučava o kršćanskoj vjeri. Tko je to bio za vas? Kako možete nastaviti slijediti vodstvo i upute te osobe za dublje upoznavanje Božjeg srca, čak i ako nije više pokraj vas?
 • Pavao je rekao da smo pozvani otvoreno očitovati novi Kristov život. U kojim se područjima vašeg života to nije u potpunosti ostvarilo? Kako bi izgledalo kad biste potpuno otvoreno očitovali svoje sveto strahopoštovanje prema Bogu i život koji iz toga proizlazi?
 • Pavao je rekao da ljude poput Epafrodita primamo sa svom radošću i poštovanjem (redak 2,29). poznajete li nekoga tko živi kao Božji službenik? Kako biste ga mogli ugostiti da mu poslužite na taj način?

Podijelite Božje srce

 • Ne iznenađuje da mi kršćani živimo kao Filipljani: u okrutnoj i izopačenoj kulturi. Kako možemo sjajiti poput svjetla i dijeliti Božje srce nudeći im „riječi vječnoga života“ (redci 2,15-16)?
 • Mnogi od nas imali su čast voditi nekoga u kršćanskom življenju. Tko je plod vašeg služenja? S kime ste podijelili Božje srce tako da se možete hvaliti kad se Krist otkrije u svom drugom dolasku?
 • Ponovno pročitajte Pavlovo svjedočanstvo o Timoteju i Epafroditu u redcima 2,19-26. Kako možete nasljedovati njihov primjer, zaraditi sličnu reputaciju i dijeliti Božje srce zbog Božje slave?

Razmislite o ovome

        Svakoga dana, sa svih nas strana pritišću loše vijesti iz svijeta i loše osobne vijesti. Pa ipak, pozvani smo da svoj novi život u Kristu „otvoreno očitujemo živeći u svetom strahopoštovanju prema Bogu“. Kako to možemo učiniti? Vedro živeći! A to nije lako postići. Na sreću, nismo u tome prepušteni sami sebi jer, kako je Pavao obećao: „Bog u vama stvara želju da činite ono što je njemu po volji i daje vam snagu za to“ (redak 2,13).

Podijeli na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tema sljedeće propovijedi

Naslov: Isus, naša najdublja čežnja Vrijeme: 11. lipnja 2023. u 10 sati Propovijeda: Danijel Lasić Ljudska čežnja za nekim ili nečim Božja ljubomorna čežnja za

Scroll to Top