Lekcija 20 – Uvijek budite vedri, radujte se Fil 4,1-23

>> Preuzmi lekciju u PDF-u

Upoznavanje s Filipljanima

        Kakva je radost i kakva slava proizašla iz Pavlove zatvorske ćelije kad je napisao otkrivenje koje nalazimo u poslanici Crkvi iz Filipa! Pavlove nam riječi ukazuju na nebo. Filipljani nas uče koliko je važno zadržati radost na putu suobličavanja s Kristom te nam dublje otkrivaju Osobu koja nam daje tu radost.

        U ovom najtoplijem Pavlovu pismu možemo otkriti mnoge istine o Isusu Kristu – a najznačajnije su možda njegovo poniženje i uzvisivanje na nebu.

        Sišao je s nebesa da nas otkupi i otkrije nam Božje srce; u ovom smo slučaju pozvani nasljedovati srce sluge. Pavao nas također uči da se naš stvarni život ne nalazi jedino u ovom svijetu, nego u nebeskom pozivu, nebeskom kraljevstvu i našem nebeskom životu koji nam je dan po Kristu, nebeskom čovjeku. Dao nam je novo rođenje kako bismo u ovom mračnom svijetu bili nebeska svjetla i svjedočanstvo o Kristovoj sposobnosti mijenjanja života. Posjeo nas je u nebeskom području, na mjesto autoriteta i moći. Nije ni čudo da se trebamo srcem radovati!

        Ovo smo proučavanje osmislili kako bismo vam pomogli istražiti i otkriti dobro i slavno djelo koje je Krist započeo u našim srcima, a koje je obećao dovršiti u trenutku kad bude potpuno otkriven. Zato pročitajte ovo nebesko pismo radosti i ohrabrite se. I recite drugima: Isus čini da svako srce pjeva, on nas preplavljuje veseljem koje se ne može obuzdati!

 1. lekcija

Uvijek budite vedri, radujte se

Fil 4,1-23 

        Uvijek se radujte u Gospodinu! Reći ću ponovno, radujte se! (Fil 4,4)

        Uvijek budite vedri, radujte se u svakoj sezoni svoga života. Neka vaša radost obiluje jer ste jedno s Pomazanikom! (Slobodan prijevod) 

        Jedna popularna uzrečica s kraja prošlog stoljeća mogla bi biti sažetak naše današnje lekcije: don’t worry, be happy – ne brini, budi sretan. Pavao ima sličnu poruku za nas pri kraju svoje poslanice, no ona je mnogo dublja od ravnodušne filozofije poricanja: „Radosno slavite, budite vedri u svakoj sezoni svoga života i ne brinite tjeskobno oko ničega!“

        Pavao završava naše putovanje kroz ovu nebesku poslanicu tako što nam usmjerava pozornost na izvor naše radosti: Pomazanika. Zašto bismo se trebali radovati na svakom koraku? Zato što smo sjedinjeni s Kristovim životom! A kad nam se život zagorča, ne moramo se brinuti u usamljenosti ili izolaciji. Možemo svoje tjeskobe zbog škole, zdravlja, pronalaženja ili gubitka posla, dugova ili braka donijeti pred Božje prijestolje – „u preobilnoj zahvalnosti“ (redak 4,6). Ako tako činimo, Pavao obećava da će nam Božji mir dati sve odgovore koji su nam potrebni.

        Pavlovo don’t worry, be happy ohrabrenje nije samo fatalističko slijeganje ramenima. Ne, on je naučio tajnu istinskog radovanja i zadovoljstva u svim okolnostima. Slušajmo pažljivo, srcem spremni čuti ono što želi podijeliti s nama. 

Otkrijte Božje srce 

 • Što ste primijetili nakon što ste pročitali Fil 4,1-23? Jeste li nešto primijetili po prvi put? Imate li kakvih pitanja? Što ste naučili o Božjem srcu?
 • Pavao je nešto rekao dvjema ženama, Evodiji i Sintihi. Što? Kome se još obratio i zašto?
 • Umjesto da nas naši osjećaji ili životne brige bacaju na sve strane, što je Pavao rekao da bismo trebali činiti? Kako bismo to trebali činiti?
 • Što je Pavao obećao, što će Bog učiniti kad pred njim ogolimo svoje živote?
 • Što je Pavlu davalo snagu i osposobilo ga da nadvlada sve poteškoće?

Istražite Božje srce 

 • U svakoj Crkvi nailazimo na sukobe u međuljudskim odnosima. Pavao je potaknuo Evodiju i Sintihu, dvije drage žene u ovoj zajednici, da riješe sve svoje nesuglasice. Ta nam imena daju svojevrstan trag. Evodija znači „lijepo putovanje“. Sintiha može značiti i „nezgoda“. Na našem putu vjere, može se dogoditi „nezgoda“ tj. da se sudarimo jedni s drugima, no Bog uvijek ima milost za obnovu odnosa. Kako Pavlova želja za rješavanjem problema između ove dvije žene odražava Božje srce?
 • Zašto je važno da smo vedri i da se radujemo u svakoj sezoni svojih života? Zašto tijekom tih sezona ne moramo brinuti zbog ničega?
 • Zašto bi svaki vjernik uvijek trebao biti „natopljen molitvom“ (redak 4,6)? Što mislite, kako izgleda takav život?
 • U retku 4,8, Pavao navodi na što bi vjernici uvijek trebali biti usredotočeni. Zašto je ovaj niz stvari toliko važan za naše kršćansko življenje? Kako takva usredotočenost oblikuje naš život?
 • Pavao je rekao da je naučio „biti zadovoljan i miran u svim okolnostima“ (redak 4,11). Zašto je mogao to reći? Jeste li i vi poput Pavla uvjereni da će „Bog ispuniti svaku vašu potrebu“ (redak 4,19)?

Doživite Božje srce

 • Je li itko postao vaša „slavna radost i krunska nagrada“ zbog vašeg služenja u njegovu ili njezinu životu? Tko je to bio i kako se to dogodilo?
 • Pavao povezuje razrješenje neslaganja i razdora između Evodije i Sintihe s temom kršćanskog jedinstva. Postoji li tko s kime morate obnoviti odnos kako biste sačuvali „slogu u Gospodinu“?
 • Kad ste doživjeli tešku životnu sezonu? Jeste li na nju odgovorili radosno i s vedrinom? Ako jeste, koliko vam je bilo teško usvojiti takav pogled na život? Ako niste, kako bi vam usvajanje takvog pogleda na život pomoglo u vašim okolnostima i doživljavanju Božjega srca?
 • Opišite kad ste iskusili moć molitve i Božji mir u teškim vremenima. Kako ste doživjeli Božje srce, što ste o njemu saznali?
 • Čini se da je teško postići zadovoljstvo životom, pa ipak ga je Pavao pronašao. Jeste li ga i vi pronašli? Ako niste, što je po vašem mišljenju potrebno da budete zadovoljni u svim okolnostima?

Podijelite Božje srce

 • Pomaganje u obnavljanju jedinstva u Kristu među braćom i sestrama jedan je od načina na koji možemo podijeliti Božje srce. Razmotrite ponovno priču o Evodiji i Sintihi u redcima 4,2-3. Znate li za neke odnose koje biste mogli pomoći obnoviti poput Pavlova vjernog suradnika iz retka 4,3?
 • Biti vedar i radostan nije uvijek lako, pogotovo kad život krene po zlu. Kako bi vam takav stav mogao pomoći da podijelite Božje srce sa svojim poznanicima?
 • Svi poznajemo ljude kojima je potrebna molitva. Oni su dio naših molitava vjere koje iznosimo pred Boga. Provedite vrijeme iznoseći pojedinosti o onima u vašem životu kojima je potreban „mir koji nadilazi svaki razum“ (redak 4,7).
 • Pavao otkriva koliko je financijska pomoć kršćana iz Filipa važna za njegovu službu. Koju biste službu ili službenika vi mogli financijski blagosloviti?

Razmislite o ovome

        Don’t worry, be happy može biti svjetovni slogan ili poricanje životnih poteškoća, ali je i zgodan način na koji možemo sažeti Poslanicu Filipljanima. Ona oslobađa na Crkvu nebesku radost koja topi naše brige i nadahnjuje nas vedrinom punom nade. Za kraj, sjetite se ovih Pavlovih riječi: „Uvjeren sam da će moj Bog potpuno ispuniti svaku vašu potrebu jer sam vidio raskošna bogatstva slave, otkrivena mi po Pomazaniku, Isusu Kristu!“ (redak 4,19).

Podijeli na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tema sljedeće propovijedi

Naslov: Isus, naša najdublja čežnja Vrijeme: 11. lipnja 2023. u 10 sati Propovijeda: Danijel Lasić Ljudska čežnja za nekim ili nečim Božja ljubomorna čežnja za

Scroll to Top