Search
Close this search box.

Lekcija 16 – Neka Isusov način razmišljanja postane vaša motivacija (Fil 2,1-11)

>> Preuzmi lekciju u PDF-u

Upoznavanje s Filipljanima

Kakva je radost i kakva slava proizašla iz Pavlove zatvorske ćelije kad je napisao otkrivenje koje nalazimo u poslanici Crkvi iz Filipa! Pavlove nam riječi ukazuju na nebo. Filipljani nas uče koliko je važno zadržati radost na putu suobličavanja s Kristom te nam dublje otkrivaju Osobu koja nam daje tu radost.

U ovom najtoplijem Pavlovu pismu možemo otkriti mnoge istine o Isusu Kristu – a najznačajnije su možda njegovo poniženje i uzvisivanje na nebu.

Sišao je s nebesa da nas otkupi i otkrije nam Božje srce; u ovom smo slučaju pozvani nasljedovati srce sluge. Pavao nas također uči da se naš stvarni život ne nalazi jedino u ovom svijetu, nego u nebeskom pozivu, nebeskom kraljevstvu i našem nebeskom životu koji nam je dan po Kristu, nebeskom čovjeku. Dao nam je novo rođenje kako bismo u ovom mračnom svijetu bili nebeska svjetla i svjedočanstvo o Kristovoj sposobnosti mijenjanja života. Posjeo nas je u nebeskom području, na mjesto autoriteta i moći. Nije ni čudo da se trebamo srcem radovati!

Ovo smo proučavanje osmislili kako bismo vam pomogli istražiti i otkriti dobro i slavno djelo koje je Krist započeo u našim srcima, a koje je obećao dovršiti u trenutku kad bude potpuno otkriven. Zato pročitajte ovo nebesko pismo radosti i ohrabrite se. I recite drugima: Isus čini da svako srce pjeva, on nas preplavljuje veseljem koje se ne može obuzdati!

4. lekcija


Neka Isusov način razmišljanja postane vaša motivacija
(Fil 2,1-11)

Razmišljajte i živite onako kako je razmišljao i živio Isus Krist. (Fil 2,5)
Neka vam uzor bude Isus, Pomazanik. Neka njegov način razmišljanja postane vaša motivacija. (Slobodan prijevod)

U prethodnoj smo lekciji vidjeli da je Pavao bio u nedoumici. Čeznuo je pridružiti se Kristu, što bi se dogodilo nakon njegove smrti, no znao je da će donijeti više ploda za Radosnu vijest ako dulje živi. To je velika dilema! Pavao nas poziva da slijedimo njegov primjer i nastavimo živjeti utemeljeni na stvarnosti Kristove Radosne vijesti.
Pavlov poziv ističe ključno pitanje onih života čija je pokretačka sila Radosna vijest: što je naša motivacija?
Očito je da život u raskoši nije bio Pavlova motivacija, kao ni dokazivanje na poslu ili postizanje drugih uspjeha. Nije se radilo niti o „jedimo, pijmo i veselimo se“, kako svijet često trubi. Pavao nije želio nastaviti živjeti samo za sebe, bio je motiviran služiti drugima.
Što je pokretalo njegovu motivaciju? Isusov način razmišljanja, Isusov mentalitet! Isusov primjer samoodricanja – odricanje od prednosti božanskoga statusa, odustajanje od osnovnog prava na život – postao je kompas Pavlova života. U ovoj lekciji Pavao usmjerava našu pozornost na taj primjer. Neka nas motivira da radosno prihvatimo samoodricanje kako bi drugi od toga imali koristi.

Otkrijte Božje srce

• Što ste primijetili nakon što ste pročitali Fil 2,1-11? Jeste li nešto primijetili po prvi put? Imate li kakvih pitanja? Što ste naučili o Božjem srcu?

• Navedite neke prednosti vjernikova odnosa s Isusom.

• Zašto je Pavao uputio vjernike da se oslobode kontroverznih mišljenja ili ponosnih stremljenja? Što im je preporučio umjesto samohvale?
• Kakav je mentalitet i čiji primjer Pavao dao vjernicima u Filipima za uzor i motivaciju?

• Iako je Isus bio Bog, odrekao se prednosti svoga božanstva kako bi postao čovjekom. Što je još time učinio? Navedite po odlomku 2,6-8.

• Zašto je Bog uzvisio Krista? Što mu je dao? Kako će svi jednoga dana reagirati na Krista?

Istražite Božje srce

• Objasnite kako bi se obilježja jedinstva – isto srce, ista strast, ista ljubav – trebale očitovati u lokalnim i globalnim Crkvama?

• Kako ponosne misli i stavovi onemogućuju jedinstvo i škode zajedništvu? Zašto bi vjernici trebali uzeti Isusa za uzor? Zašto je tako važno usvojiti njegov način razmišljanja?

• Zašto je Isusovo božanstvo toliko važno za kršćansku vjeru, kako nam Pavao otkriva u retku 2,6? Što je Pavao mislio kad je rekao da se Isus „lišio svog vanjskog sjaja ili slave“ (redak 2,7, slobodan prijevod)? Na koji je način Isus bio poslušan Ocu i kako je on savršen primjer za nas?

• Primijetite sedam koraka koje je Isus prešao od prijestolja do križa (redci 2,7-8): 1) lišio se slave; 2) postao je sluga; 3) postao je čovjek; 4) ponizio se; 5) postao je ranjiv i otkriven u ljudskom obličju; 6) bio je poslušan sve do svoje smrti; 7) umro je na križu kao kakav zločinac ili kriminalac. Što nam to govori o Božjem srcu? Kako bi to trebalo utjecati na našu motivaciju u služenju? A na našu ljubav i vjernost?

• Zašto je važno i značajno to što je Isus bio uzvišen, što mu je dano ime iznad svakog imena i što će mu sve biti podloženo?

Doživite Božje srce

• Kako ste se vi ohrabrili i osnažili očitovanjem Božjeg srca u Isusu?

• Jeste li ikada iskusili snagu kršćanskog zajedništva, kad vjernici složno hodaju, s istom svrhom? A što je s podjelama koje proizlaze iz nesloge? Jesu li one ikada utjecale na vaš doživljaj Božjega srca?

• Kako bi Isusov primjer lišavanja, služenja, poslušnosti i poniznosti trebao utjecati na vašu svakodnevicu? Kako bi njegov primjer mogao olakšati osjećanje Božjega srca?

• Pavao je u ovom odlomku rekao da Krist ima sav autoritet i suvereno vlada nad svime, u tolikoj mjeri da će „svatko priznati, na svim jezicima“ da je Isus Krist Gospodar (2,11). Podlažete li se Isusu kao Gospodaru i Bogu?

Podijelite Božje srce

• U retku 2,1 pronađite što sve vjernik prima u svom odnosu s Isusom. Poznajete li nekog tko bi objeručke prihvatio ono što mu Krist nudi kad biste s njim podijelili Božje srce?

• Kako bi vam jedinstvo s drugim vjernicima na način da imate „isto srce, istu strast i istu ljubav“ moglo pomoći da podijelite Božje srce?

• Ponovno pročitajte retke 2,3-4. Zašto su ove upute ključne u dijeljenju Božjeg srca s našim poznanicima?

• Kako bi izgledalo kad biste u svom životu dopustili da Isusov način razmišljanja postane vaša motivacija, kako je Pavao rekao u 2,5-8? Kako bi to utjecalo na vaš način dijeljenja Božjeg srca?

Razmislite o ovome

Izvanredno je da se onaj po kojem i za koga je svemir stvoren odlučio lišiti vanjskoga sjaja! Učinio je to tako što je ponizno postao čovjekom, odustao od samohvale i sebičnosti, i to do svoje smrti kao skromnoga sluge. Isus je naš životni uzor, primjer kako trebamo voljeti. Neka bi njegov umni sklop postao naša pokretačka sila u upoznavanju i dijeljenju Božjega srca.

Podijeli na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top