Search
Close this search box.

Lekcija 18 – Umrijeti s Kristom i ponovno oživjeti Fil 3,1-11

>> Preuzmi lekciju u PDF-u

Upoznavanje s Filipljanima

        Kakva je radost i kakva slava proizašla iz Pavlove zatvorske ćelije kad je napisao otkrivenje koje nalazimo u poslanici Crkvi iz Filipa! Pavlove nam riječi ukazuju na nebo. Filipljani nas uče koliko je važno zadržati radost na putu suobličavanja s Kristom te nam dublje otkrivaju Osobu koja nam daje tu radost.

        U ovom najtoplijem Pavlovu pismu možemo otkriti mnoge istine o Isusu Kristu – a najznačajnije su možda njegovo poniženje i uzvisivanje na nebu.

        Sišao je s nebesa da nas otkupi i otkrije nam Božje srce; u ovom smo slučaju pozvani nasljedovati srce sluge. Pavao nas također uči da se naš stvarni život ne nalazi jedino u ovom svijetu, nego u nebeskom pozivu, nebeskom kraljevstvu i našem nebeskom životu koji nam je dan po Kristu, nebeskom čovjeku. Dao nam je novo rođenje kako bismo u ovom mračnom svijetu bili nebeska svjetla i svjedočanstvo o Kristovoj sposobnosti mijenjanja života. Posjeo nas je u nebeskom području, na mjesto autoriteta i moći. Nije ni čudo da se trebamo srcem radovati!

        Ovo smo proučavanje osmislili kako bismo vam pomogli istražiti i otkriti dobro i slavno djelo koje je Krist započeo u našim srcima, a koje je obećao dovršiti u trenutku kad bude potpuno otkriven. Zato pročitajte ovo nebesko pismo radosti i ohrabrite se. I recite drugima: Isus čini da svako srce pjeva, on nas preplavljuje veseljem koje se ne može obuzdati!

     

    6. lekcija

Umrijeti s Kristom i ponovno oživjeti

Fil 3,1-11

 

        Sve što želim je poznavati Krista i iskusiti snagu koja ga je podigla iz mrtvih. Želim imati udjela u njegovim patnjama i postati jedno s njim, čak i u njegovoj smrti, kako bih postigao uskrsnuće od mrtvih. (Fil 3,10-11)

        Bit ću jedno s njime i u njegovim patnjama i u njegovoj smrti. Tek ću tada biti potpuno sjedinjen s njime u njegovu uskrsnuću iz područja smrti. (Slobodan prijevod)

        Današnja lekcija govori o stavu koji prkosi kulturi. Danas je uobičajeno hvaliti se svojim sposobnostima i snagama. Čvrsto se držati svoga života – vlastite važnosti, postignuća, želje za posjedovanjem i dobitkom – smatra se jedinim načinom da se napreduje i uživa u moći. Ali Pavao nije tako mislio!

        Ako se tko mogao hvaliti svojim postignućima i životom, bio je to Pavao, a pogotovo svojom pravednosti pred Bogom. Pa ipak je došao do točke u svom duhovnom putovanju kad je shvatio da sve to nije ništa doli gomila smeća. Naravno, to odražava Isusovo učenje: „Tko voli svoj život više nego mene, izgubit će ga. Ali onaj tko izgubi svoj život radi mene, sačuvat će ga“ (Mt 10,39).

        U današnjoj lekciji otkrivamo da ćemo jedino kad se odreknemo svojih postignuća i tvrdnji o zarađenoj pravednosti pronaći ono što smo tražili – snagu Isusova uskrsnuća koja djeluje unutar nas.

 Otkrijte Božje srce 

 • Što ste primijetili nakon što ste pročitali Fil 3,1-11? Jeste li nešto primijetili po prvi put? Imate li kakvih pitanja? Što ste naučili o Božjem srcu?
 • Što je Pavao rekao, kime se trebamo hvaliti? A kime se ne bismo smjeli hvaliti?
 • Pavao je rekao da se oslanjao na brojne stvari u svome porijeklu i postignućima kako bi impresionirao ljude i postigao pravednost pred Bogom. Navedite ih.
 • Što je Pavao rekao, što misli o svojim postignućima u svjetlu „spoznaje Isusa kao svoga Gospodina“ (redak 3,7)?
 • Što je bila Pavlova strast? Što je čeznuo upoznati i doživjeti, iskusiti?

Istražite Božje srce 

 • Zašto je Pavao upozorio kršćane iz Filipa da se čuvaju „duhovnih licemjera“? tko su oni bili, što su poučavali i gdje je još Pavao govorio o njima? 
 • Pavao je rekao da se ne moramo brinuti da ugodimo Bogu obrezanjem jer smo „istinski obrezani“ u srcu. Što to znači?
 • Pavao se u redcima 3,4-6 hvali popisom svojih postignuća. Čime se mi možemo hvaliti? Zašto je sve to sada „gomila smeća“ (redak 3,8)?
 • Prema Pavlu, što znači „poznavati“ Isusa Krista? Što to povlači za sobom?
 • U redcima 3,10-11, Pavao se povezuje s Kristovim patnjama, smrću i uskrsnućem. Zašto? Zašto je jedinstvo s Kristom u njegovim patnjama i smrti neophodno kako bismo bili jedno s njime u njegovu uskrsnuću?

Doživite Božje srce

 • Kako bi izgledalo u praktičnom smislu „uvijek se radovati u predivnom iskustvu poznavanja našeg Gospodina Isusa“ (redak 3,1)?
 • Često je teško potpuno se osloniti na činjenicu da služimo i štujemo Boga „u sili i slobodi Svetoga Duha, a ne u zakonima i religioznim obavezama“ (redak 3,3). Uhvatite li se kako pokušavate ugoditi Bogu putem zakona i religioznih obaveza umjesto snagom i slobodom njegova Duha? Kako to utječe na vaš doživljaj Božjega srca?
 • Pavao je shvatio da u usporedbi s izvanrednom veličinom poznavanja Krista i doživljavanja njegove blizine, njegove osobe i onoga što je on postigao svojom snagom, Pavlova snaga nema nikakve vrijednosti. Sastavite svoj popis nalik Pavlovu u Fil 3,4-6. Koje hvale trebate baciti „na gomilu smeća“ (redak 3,8)?
 • Na kraju našega čitanja, Pavao je izjavio nešto duboko: jedino ako smo sjedinjeni s Kristom u njegovim patnjama i smrti – umiranju sebi i grijehu – možemo ustati s njime u novi život. Što morate propatiti i čemu morate umrijeti kako biste u potpunosti iskusili uskrsnuće koje vam Bog čezne dati?

Podijelite Božje srce

 • Kako bi ograničavanje radosti ili propuštanje radovanja u svom predivnom iskustvu s Isusom moglo utjecati na vaše dijeljenje Božjeg srca?
 • Zašto je za vaše poznanike dobra vijest to što služimo Boga u snazi i slobodi njegova Duha umjesto po zakonu i religioznim obavezama?
 • Čime se ljudi znaju hvaliti kako bi bili pravedni pred Bogom ili kako bi ugodili Bogu? Kako bi dijeljenje ideja iz ove lekcije moglo biti važno za njihovo duhovno putovanje?
 • Kulturi koja govori stvari poput „slijedi svoju žeđ“ i „budi sam svoj put“ ne sviđa se ideja umiranja sebi. Pa ipak, njena perspektiva vodi u smrt! Zašto je važno govoriti o ovom aspektu Božjega srca? Kako biste ga mogli podijeliti, na koji način?

Razmislite o ovome

        Fraze poput „slijedi svoju žeđ“ i „budi sam svoj put“ više su od reklamnih slogana. One su za mnoge ljude životni moto. A ipak nas Krist poziva da umremo sebi – svojim postignućima i zadanim ciljevima, svojim religioznim djelima i oslanjanjima na vlastitu pravednost – kako bismo s njime ustali u novi život. Neka bi Pavlova strast postala i naša strast – obuzetost Kristom i odbacivanje samopravednosti. 

 

Podijeli na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top